Nechajte si poradiť vašimi ušami

Ochrana osobných údajov     © 2024 Zalan Schuster

ZS Acoustics

Cudzie High-End aparatúry počúvam málokedy, v podstate iba na rovnomennej výstave v bratislavskom hoteli Forum (dnes Crowne Plaza) a u predajcov týchto ušľachtilých zariadení. Preto som s radosťou prijal pozvanie od (dnes už) môjho priateľa - Zalána Schustera, ktorý sa pričinil o „zosnovanie“ slovenského High-End Audio Clubu.


Podobne hudobne založených „týpkov“ sa v onú sobotu 26. apríla stretlo u Zalána vyše desať (poniektorí aj so svojimi drahými polovičkami). „Hviezdou“ večera bol skvelý muzikant a skladateľ Andrej Turok, ktorý nás počas posluchovej „session“ obohacoval svojimi dlhoročnými skúsenosťami na poli nahrávača, ako aj hráča. Napríklad počas posluchu výborného CD od Marcusa Millera  „The Sun Don´t Lie“, ako aj Vivaldiho v podaní francúzskeho génia menom Philippe Jaroussky, či vlastného nového CD s názvom Coffe time, na unikátnom a originálnom zlatom masteringovom CD. Dozvedeli sme sa napríklad, aké gitary boli použité, či kedy bubeník zrýchlil svoje tempo.

K samotnej zostave – na počiatku nám pozývateľ Zalán pustil svoju zostavu pozostávajúcu z repro Dynaudio a zosilňovačov Electrocompaniet, s extra subwooferom. No – povedzme si – nebolo to celkom ono... Tento „nedokonalý“ výsledok však pripustil aj samotný Zalán a preto sme si následne vypočuli identické nahrávky bez subwoofera. A bola to celkom „iná káva“! Daný problém však už Zalán rieši priamo s výrobcami jednotlivých zariadení a je na stope riešeniu... Tak či onak – Zalán skutočne zosúladil nielen vynikajúcu, precíznu zostavu, ale umným doladením posluchovej miestnosti s akustickými panelmi GIK Acoustics, ako aj dokonalým výberom kabeláže a jeho „magickým“ demagnetizérom CD sa podarilo vyčariť unikátnu atmosféru, počas ktorej sme mali skutočne pocit, ako keby sme sa speváka mohli dotknúť a že sme dokázali rozlíšiť, ktoré časti nahrávky boli nahrávané v akej veľkej sále, prípadne štúdiu. A presne o tom High-End je a preto ho máme tak radi. Počas príjemného posluchu nás navyše Zalán pohostil skutočne kráľovsky – nielen kvalitným cateringom, ale aj nápojmi z vínnej révy s prívlastkom a niekoľkými medailami.

Na záver sa musím priznať - mne osobne je úplne jedno, koľko stojí aparatúra ktorú počúvam, podstatné pre mňa je, či sa mi pri jej počúvaní zježia chlpy na zátylku, rukách, prípadne či sa mi tlačia slzy do očí... Asi som preto sklamal zopár účastníkov nášho stretnutia, ktorí očividne žijú najmä vo svete čísiel, digitálnych kompresií náhravok a cien jednotlivých komponentov. Mne totiž ako zdroj zvuku slúži na 99% starý dobrý gramofón (samozrejme s novou prenoskou a kvalitným „equipmentom“). Týmto sa všetkým vopred ospravedlňujem, ale nakoľko Hi-Fi a High-Endu sa už venujem takmer tri desaťročia a v každom z mojich doterajších obydlí sa ocitlo mnoho technicky dokonalých, ale emocionálne nulových zoskupení, dnes už dokážem odlíšiť kvalitu od nekvality. Práve preto sa dnes môžem v prvom rade sústrediť na emocionálny zážitok, až v druhom rade na estetiku zostavy a na celkom poslednom o technické údaje dané výrobcom, prípadne meraním priamo na mieste. Pokiaľ však niekto dokáže tak perfektne zosúladiť digitálny zdroj hudby, s analógovými zoslňovačmi a skvelou akustikou miestnosti ako Zalán, tak výsledkom je dokonalá reprodukcia, ktorá vtiahne poslucháča priamo do deja. A to sa v tomto jednoznačne podarilo – aj bez subwoofera... :-)


P.S.

Už teraz sa teším na ďalšie stretnutie High-End Audio Clubu u niektorého z jeho členov. Kto sa prihlási ako prvý?


Stretnutie nabité audio-entuziazmom

High-End Audio Club

Audio zostava:

CD prehrávač Electrocompaniet EMC-UP1

predzosilňovač Audio Research LS26

výkonný zosilňovač Electrocompaniet AW400

reproduktory Dynaudio C4

sieťový regenerátor PS Audio PerfectWave Power Plant P10

káble XLO Signatura-Unlimited-Limited, Furutech


počuli sme hudbu:

Liszt La Campanella – Grande etudes de Paganini S. 141 #3

Harmonies du Soir – Etudes d’execution transcendante, S. 139, #11

Album Nojima Plays Liszt


Marcus Miller - The Sun Don’t Lie a Panther


Mali Latino – Ni Koh Bedy

Adama Yalomba – Djamakoyo

Issa Bagayogo – Djigui

Album African Blues


Andrej Turok – album Coffee time


Vivaldi v podaní Philippe Jaroussky




Text: Michal Bednár

Foto: Slavomír Považan